Bahan-bahan :
1) 1 cawan air
2) ½ sudu teh garam
3) 2 cawan ubi kayu parut
4) ½ biji kelapa parut
5) ½ sudu teh pewarna merah
Bahan sira :
Bahan sira :
1) ½ cawan air
2) 1 keping gula melaka (hancurkan)
3) 1 helai daun pandan, disimpulkan
Cara-cara :
Cara-cara :
1) Panaskan pengukus. Sapu rata minyak pada loyang.
2) Gaul sehingga sebati ubi kayu, air & bahan pewarna. Masukkan adunan ke dalam loyang.
3) Kukus selama ½ jam atau hingga masak. Biarkan sejuk. Potong kepada bentuk-bentuk yang disukai.
4) Gaul garam bersama kelapa parut. Salut kepingan-kepingan bingka dengan kelapa.
5) Satukan gula melaka, air dan daun pandan dalam periuk lain dan masak hingga larut. Besarkan api dan didihkan hingga menjadi sira yang pekat.
6) Hidang bingka bersama air sira. Sedia untuk dihidangkan.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai kuih ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share Guys
C.I : Di harap Resipi Bingka Kukus yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai kuih ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share Guys
C.I : Di harap Resipi Bingka Kukus yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Bingka Kukus
Reviewed by C.I
on
March 30, 2020
Rating:
No comments: