Resipi Ikan Pari Asam Pedas Simple Dan Cepat


Resipi Ikan Pari Asam Pedas

Masakan Ikan Pari Asam Pedas memang kegemaran saya sejak dahulu lagi, tambah-tambah dengan kuahnya yang pekat dan isi ikan pari yang manis serta bendi yang lembuk dan empuk memang akan membuatkan saya tambah nasi 2 pinggan. Buat anda yang baru hendak belajar memasak boleh cuba resipi ini sebab mudah dan cepat.Kalau dah hebat masak asam pedas boleh dijadikan perniagaan sekarang ni kerana banyak restaurant yang menjual makanan set asam pedas jadi boleh jana pendapatan disitu yang penting berani cuba.

Bahan-bahan :

1) 6 biji bawang merah 
2) 2 ulas bawang putih 
3) 1 inci halia 
4) ½ inci kunyit 
5) 4 sudu besar cili boh (rendam cili kering, tos dan kisar) 
6) ½ cawan air asam jawa 
7) 3 cawan air 
8) 250g ikan pari (dipotong kecil) 
9) 2 tangkai daun kesum 
10) sayur masin (jika suka) 
11) bendi 
12) 3 sudu minyak masak - garam, gula dan sedikit lada hitam

Cara-cara memasak :

1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar. Tumiskan bahan kisar hingga wangi. 
2. Masukkan cili boh, kacau dan biarkan hingga terbit minyak. 
3. Masukkan daun kesum. Masukkan pula air asam jawa dan kacau sebati. 
4. Masukkan ikan pari, sayur masin dan air. Biarkan mendidih dan kecilkan api. 5. Masukkan garam, gula dan lada hitam. 
6. Masukkan bendi dan biarkan seketika sehingga bendi masak.

# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

C.I : Di harap Resipi Ikan Pari Asam Pedas yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Ikan Pari Asam Pedas Simple Dan Cepat Resipi Ikan Pari Asam Pedas Simple Dan Cepat Reviewed by C.I on June 05, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.