Talam Keladi berlauk memang banyak dijual di bazar ramadhan.Sekiranya anda pergi jangan lupa untuk membelinya.Rasa kuih ini sangat sedap dan lazat.Buat yang ingin mencubat buatnya sendiri teramatlah di galakkan.Yakin boleh mesti boleh.Selamat mencuba
Bahan-Bahan :
Bahan A:
1) 2 cawan tepung beras
2) 2 sudu besar tepung ubi
3) 2 sudu besar tepung gandum
4) 6 cawan santan | 1 biji kelapa
5) 1sudu kecil garam
Bahan B
1) 2 cawan ubi keladi | potong dadu, rebus dan toskan
2) 2 sudu besar udang kering
3) 4 tangkai cili merah cincang
4) 1 pokok daun bawang]
5) 1 pokok daun sup | diracik
6) 2 sudu besar bawang goreng
Bahan C (hiasan) :
1) 3 tangkai cili merah | dicincang
2) 1/2 cawan bawang goreng
3) 1 pokok daun sup dan daun bawang | diracik
4) 2 sudu makan kacang tumbuk | digoreng tanpa minyak sebelum tumbuk
5) 2 sudu makan udang kering.Di goreng garing dan dikisar halus (jika anda suka ala Cina)
6) Beberapa titik minyak bijan | jika anda suka ala Cina
2) 1/2 cawan bawang goreng
3) 1 pokok daun sup dan daun bawang | diracik
4) 2 sudu makan kacang tumbuk | digoreng tanpa minyak sebelum tumbuk
5) 2 sudu makan udang kering.Di goreng garing dan dikisar halus (jika anda suka ala Cina)
6) Beberapa titik minyak bijan | jika anda suka ala Cina
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pengukus dan sapukan minyak pada loyang 10 x 10 inci.
2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan dalam mangkuk.
3. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata.
4. Tuangkan adunan perlahan-lahan dalam loyang yang telah diletakkan dalam kukusan.
5. Kukuskan adunan selama 30 minit.
6. Bila sudah masak sejukkan beberapa jam.
7. Potong kueh dan taburkan bahan hiasan.
8. Hidangkan.
Info : Udang kering direndam dahulu sebelum digoreng tanpa minyak dan ditumbuk.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
C.I : Di harap Resipi Kuih Talam Keladi Berlauk yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Info : Udang kering direndam dahulu sebelum digoreng tanpa minyak dan ditumbuk.
Klik untuk lagi resipi kuih talam, Talam Cendol, Talam Kacang Merah, Talam Suji, Talam Ubi kayu, Talam Tokyo, Talam Pisang, Talam Nangka, Talam Keledek, Talam Keladi, Talam Kacang Hijau, Talam Jagung, Talam Berlauk, Talam Pandan.Mohon Share Guys
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
C.I : Di harap Resipi Kuih Talam Keladi Berlauk yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Talam Keladi Berlauk
Reviewed by C.I
on
April 28, 2020
Rating:
No comments: