Resepi Kuih Kapit / Sepit


Resepi Kuih Kapit / Sepit

Kuih Kapit sangat sinonim dengan hari raya puasa dan korban.Memang kuih kapit akan mendapat sambutan yang sangat tinggi.Pengalaman dengan kuih ini memang sangat banyak setiap kali hendak menyambut perayaan hari raya saya akan teman nenek saya buat kuih ini dengan kuantiti yang banyak.Rasanya memang anda tidak rugi belajar untuk buat kuih Kapit kerana ia menjadi tanggungjawab kita untuk warisan negara Malaysia.Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

1) 500g Tepung gandum
2) 500g Gula pasir (kurangkan gula sekiranya tidak suka manis)
3) 3 cwn santan ( guna santan pekat sekiranya menginginkan kuih itu lemak)
4) 3 biji telur
5) ½ sudu teh garam - masukkan dlm santan dan kacau
6) Minyak untok goreng 

7) Acuan kuih kapit bersaiz 4½" 

Cara-cara :


1. Pukul telur hingga kembang.

2. Masukkan santan berselang dengan gula dan tepung. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair.

3. Panaskan minyak dengan acuan terendam.

4. Letak sesudu adunan dan kapitkan acuan, goreng sehingga keperangan.

5. Apabila kulit luar mula keperangan, ia menandakan sudah masak. 

6. Kikis kulit luar dan gulung atau lipat kepingan kuih kapit dengan segera sebelum ia keras.

7. Simpan dalam bekas kedap udara. Sesuai dihidangkan untuk semua occasion sepanjang tahun.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

Mohon Share Guys

C.I : Di harap 
Resepi Kuih Kapit / Sepit yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.

Resepi Kuih Kapit / Sepit Resepi Kuih Kapit / Sepit Reviewed by C.I on April 27, 2020 Rating: 5

5 comments:

Powered by Blogger.