Resipi Kuih Siput
Kuih Siput memang sangat popular di negara kita terutama sekali pada musim perayaan.Kuih ini memang sedap dimakan ketika santai-santai atau berbual kosong.Kuih siput juga boleh dijadikan satu perniagaan kerana mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran tempatan.
Bahan-Bahan :
1) Minyak yang secukupnya untuk menggoreng
2) 1 kg tepung gandum
3) 1 biji telur
4) 4 sudu butter dicairkan
5) 1/2 cawan santan @ separuh santan kotak
6) Garam secukup rasa
7) Air yang secukupnya
Bahan untuk dikisar :
1) 1 sudu teh jintan manis
2) 3/4 cawan udang kering @ ikan bilis
3) 2 sudu makan serbuk cili/ cili blend
4) 2 sudu makan serbuk kari
5) 2 sudu makan ketumbar
6) 4 ulas bawang merah kecil
7) 2 ulas bawang putih
8) 4 tangkai daun kari ( digoreng terlebih dahulu)
Cara-cara Menyediakan Kuih Siput yang rangup, sedap dan berempah
1. Gaul tepung dengan butter yang sudah dicairkan.
2. Masukkan kesemua bahan yang dikisar tadi ke dalam mangkuk.Gaulkan hingga semuanya sebati.
3. Masukkan telur dan santan.
4. Uli sehingga ianya menjadi doh yang lembut.
5. Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.(Jangan masuk air banyak sebab bahan yang diblend tadi cecair/ada air.)
6. Ambil sedikit doh dan gentelkan bulat-bulat lebih kurang 1 cm dan golekkan atas acuan kuih siput.Ulang langkah ini sehingga doh habis.
7. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
8. Masukkan kuih siput yang telah siap di gentel dan goreng bersama daun kari sehingga keperangan.( Daun kari masukkan waktu kuih siput hampir nak masak, kalau masuk awal terlalu garing daun kari tu)
9. Simpan dalam bekas kedap udara.
Mohon Share Guys
CI : Di harap Resipi Kuih Siput yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Siput
Reviewed by C.I
on
May 02, 2020
Rating:
No comments: