Kuih Karipap memang sudah tidak asing lagi di negara kita.Menjadi menu utama untuk sarapan pagi dan makan petang.Sebenarnya kuih Karipap tidak memerlukan banyak bahan penyediaan jadi ia senang dilakukan.Untuk bentukkan kuih pun mudah kerana alat membentuk kuih karipap boleh dibeli di kedai-kedai.Jadi ayuh cuba resipi ini.
Bahan-bahan diperlukan:
Bahan-bahan pastri:
- 500 gm tepung gandum
- 1/2 cawan marjerin
- sedikit garam
- sedikit air
Bahan-bahan inti:
- 3 biji ubi kentang(potong dadu kecil-kecil)
- 1 paket rempah kari daging
- 1 labu bawang besar (cincang)
- 3 ulas bawang putih (cincang)
- 1 batang serai (titik)
- garam dan perasa secukupnya
- 1 cawan daging kisar
Cara menyediakan dan memasak:
1. Masukkan tepung gandum dalam mangkuk bancuhan bersama sdkt garam halus
2. Gaul rata, kemudian masukkan marjerin sehingga jadi seperti serbuk roti
Masukkan air dan uli sehingga menjadi pastri lembut
3. Ketepikan seketika
4. Untuk membuat inti,panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik kekuningan.
5. Masukkan rempah kari, kacau rata dan masukkan sedikit air. Kacau rata sehingga pecah minyak
6. Masukkan daging cincang, kemudian gaul rata dan masukkan kentang Jika perlu tambah sedikit air
7. Setelah kentang empuk,masukkan sedikit garam, gula dan perasa secukupnya
8. Apabila inti sudah kering dan secukup rasa, angkat dan sejukkan
9. Bentukkan pastri menjadi kulit karipap dan letakkan pastri keatas acuan karipap, atau buat sendiri pun boleh.
10. Masukkan inti
11. Setelah siap, goreng di atas api yang sederhana sehingga kekuningan
Mohon Share Guys
Cinta : Di harap Resipi Kuih Karipap yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Karipap
Reviewed by C.I
on
April 03, 2020
Rating:
No comments: