Resipi Kuih Suji
Guna nisbah 1 minyak sapi: 1 gula kastor: 2 tepung gandum
contoh bagi nisbah diatas :
1) 1/2 kg minyak sapi
2) 1/2 kg gula kastor
3) 1 kg tepung gandum
Cara-cara penyediaan :
1. Mula-mula masukkan gula kastor dan tepung gandum ke dalam satu bekas. pastikan ayak dahulu semasa hendak masukkan.
2. Selepas itu, masukkan minyak sapi.
3. Gaul semua sampai sehingga menjadi doh.
4. Gelek-gelek dan terap mengikut suka kesukaan corak anda. Bentuk love, ikan ke, beruang ke dan apa-apa yang bersesuaian. Kalau nak gentel-gentel jadi bulat atau sebagainya. Ikut kepada kreativiti masing-masing.
5. Susun diatas talam dan dah boleh di bakar. Suhu lebih kurang 150 darjah celcius selama 15 minit ataupun agak-agak sudah bau seperti akan hangit itu cepat-cepatlah keluarkan.
6. Sejukkan dan boleh dihidangkan
Tips :
1. Gula kastor dan tepung mesti diayak sebelum guna untuk mendapatkan tekstur yang halus dan tidak berketul-ketul.
2. Kalau doh itu berderai sangat, tambah minyak sapi sedikit.
3. Kalau doh itu melekit sangat, tambah tepung gandum sikit.
4. Kalau inginkan lagi manis, tambahkan gula.
5. Suhu oven itu adalah berbeza-beza mengikut jenama. Boleh cuba bakar sekeping atau dua dahulu untuk mendapatkan hasilnya.Sekiranya ok baru bakar dengan kuantiti yang banyak.
6. Jangan guna tray yang dapat sekali dengan oven.Guna talam aluminium atau tudung periuk.Tray oven selalunya buat kuih cepat hangus.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share sahabat semua
CI : Di harap Resipi Kuih Suji yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
2. Kalau doh itu berderai sangat, tambah minyak sapi sedikit.
3. Kalau doh itu melekit sangat, tambah tepung gandum sikit.
4. Kalau inginkan lagi manis, tambahkan gula.
5. Suhu oven itu adalah berbeza-beza mengikut jenama. Boleh cuba bakar sekeping atau dua dahulu untuk mendapatkan hasilnya.Sekiranya ok baru bakar dengan kuantiti yang banyak.
6. Jangan guna tray yang dapat sekali dengan oven.Guna talam aluminium atau tudung periuk.Tray oven selalunya buat kuih cepat hangus.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share sahabat semua
CI : Di harap Resipi Kuih Suji yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Kuih Suji
Reviewed by C.I
on
May 12, 2020
Rating:
Hey! I could have sworn I've been to this site before but after checking through some of the post I realized it's new to me.
ReplyDeleteAnyhow, I'm definitely happy I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!
Also visit my site: adjustable dumbbell weights