Resipi Kuih Talam Nangka
Resipi Talam Nangka saya pun belum ada pengalaman makan kuih ini, jadi tidak boleh bagi pendapat.Cuma dari bahan-bahan pembuatan kuih dibawah memang nampak kuih ini sangat sedap.Nanti saya akan buat kuih ini berserta videonya.
Untuk lapisan bawah :
1) 200 gram nangka (potong kecil)
2) 200 gram tepung beras
3) 250 gram gula
4) 800 gram santan
5) ½ sudu teh pewarna kuning
Untuk lapisan atas :
1) 1 ½ cawan tepung beras
2) 4 ½ cawan santan pekat 1 sudu teh garam
Cara-cara :
Untuk lapisan bawah :
1. Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2. Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
3. Masukkan adunan dalam loyang kukus selama 20 minit.
Untuk lapisan atas :
1. Campurkan kesemua adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2. Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3. Sejukkan dan potong Sedia untuk dihidangkan.
Klik untuk lagi resipi kuih talam, Talam Cendol, Talam Kacang Merah, Talam Suji, Talam Ubi kayu, Talam Tokyo, Talam Keladi Berlauk, Talam Pisang, Talam Keledek, Talam Keladi, Talam Kacang Hijau, Talam Jagung, Talam Berlauk, Talam Pandan.Mohon Share Guys
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share Guys
C.I : Di harap Resipi Kuih Talam Nangka yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Talam Nangka
Reviewed by C.I
on
April 24, 2020
Rating:
No comments: