Bahan-bahan :
1) 1 bungkus tepung pulut
2) 1 cawan tepung gandum
3) 1 sudu garam
4) ½ sudu teh pewarna hijau
5) 2 helai daun pandan
6) Air secukupnya
7) 23 keping gula melaka (dipotong dadu)
8) 1 biji kelapa parut (putih sahaja)
Cara-cara :
1) Campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna dan garam sehingga menjadi doh.
2) Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengahtengahnya.
3) Sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan.
4) Masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang mendidih. Bebola timbul apabila masak. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut. Sedia untuk dihidangkan
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai kuih ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share Guys
C.I : Di harap Resipi Kuih buah Melaka yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai kuih ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share Guys
C.I : Di harap Resipi Kuih buah Melaka yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih buah Melaka
Reviewed by C.I
on
April 01, 2020
Rating:
No comments: