Kuih Talam Keladi kalau tengok dari warna pun dah sedap apatah lagi kalau anda makan sendiri kuih ini.Masa yang di ambil pun tidak terlalu lama cuma sekitar 30-40 minit sahaja, selepas itu sudah boleh dihidangkan buat seisi keluarga.Selamat mencuba.
Bahan-bahan:
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
C.I : Di harap Resipi Kuih Talam Keladi yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Untuk lapis bawah :
1) 300 gram keladi (rebus dan potong dadu)
2) Santan cair dari ½ biji kelapa
3) 150 gram tepung beras
4) ½ sudu teh garam
5) 225 gram gula
Untuk lapis bawah :
1) 1 ½ cawan tepung beras
2) 5 cawan santan pekat
3) 1 sudu makan pes keladi
4) 1 sudu teh pewarna ungu
5) 1 sudu teh garam
Cara-cara :
Untuk lapis bawah :
1. Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2. Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
3. Masukkan adunan dalam loyang kukus selama 20 minit.
Untuk lapis atas :
1. Campurkan kesemua adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2. Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3. Sejukkan dan potong Sedia untuk dihidangkan.
Klik untuk lagi resipi kuih talam, Talam Cendol, Talam Kacang Merah, Talam Suji, Talam Ubi kayu, Talam Tokyo, Talam Keladi Berlauk, Talam Pisang, Talam Nangka, Talam Keledek, Talam Kacang Hijau, Talam Jagung, Talam Berlauk, Talam Pandan.Mohon Share Guys
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
C.I : Di harap Resipi Kuih Talam Keladi yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Talam Keladi
Reviewed by C.I
on
April 23, 2020
Rating:
No comments: