Resipi Kuih Talam Jagung


Resipi Kuih Talam Jagung

Pengalaman makan kuih Talam Jagung memang kurang sebenarnya.Rasa kuih ini manis dan lemak.Kuih talam pun boleh dikatakan banyak peniaga yang menjualnya.Sekiranya anda ingin mencuba membuat kuih talam jagung dirumah anda sendiri sila salin resipi dibawah.Selamat mencuba dan semoga berjaya.


Bahan-­bahan : 

Untuk lapisan bawah : 

1) 1 cawan jagung manis berkrim 
2) 1 cawan tepung beras 
3) 2 sudu makan tepung kastad 
4) 2 cawan santan 
5) ½ cawan gula 

Untuk lapisan atas : 

1) 1 cawan tepung beras 
2) 2 cawan santan pekat 
3) 1 sudu teh garam 

Cara-cara : 

1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati. 
2. Masukkan dalam loyang yang telah disapu rata dengan minyak. 
3. Kukus selama ½ jam. 
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk. 
5. Kacau sebentar di atas api kecil. 
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar­cakarkan sedikit dan tuangkan perlahan-­perlahan adunan lapisan atas.
7. Kukus selama 20 minit. 
8. Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan




# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

C.I : Di harap 
Resipi Kuih Talam Jagung yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Talam Jagung Resipi Kuih Talam Jagung Reviewed by C.I on April 22, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.