Resipi Kuih Talam Jagung
Pengalaman makan kuih Talam Jagung memang kurang sebenarnya.Rasa kuih ini manis dan lemak.Kuih talam pun boleh dikatakan banyak peniaga yang menjualnya.Sekiranya anda ingin mencuba membuat kuih talam jagung dirumah anda sendiri sila salin resipi dibawah.Selamat mencuba dan semoga berjaya.
Bahan-bahan :
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
C.I : Di harap Resipi Kuih Talam Jagung yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Pengalaman makan kuih Talam Jagung memang kurang sebenarnya.Rasa kuih ini manis dan lemak.Kuih talam pun boleh dikatakan banyak peniaga yang menjualnya.Sekiranya anda ingin mencuba membuat kuih talam jagung dirumah anda sendiri sila salin resipi dibawah.Selamat mencuba dan semoga berjaya.
Bahan-bahan :
Untuk lapisan bawah :
1) 1 cawan jagung manis berkrim
2) 1 cawan tepung beras
3) 2 sudu makan tepung kastad
4) 2 cawan santan
5) ½ cawan gula
Untuk lapisan atas :
1) 1 cawan tepung beras
2) 2 cawan santan pekat
3) 1 sudu teh garam
Cara-cara :
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2. Masukkan dalam loyang yang telah disapu rata dengan minyak.
3. Kukus selama ½ jam.
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5. Kacau sebentar di atas api kecil.
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarcakarkan sedikit dan tuangkan perlahan-perlahan adunan lapisan atas.
7. Kukus selama 20 minit.
8. Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan
Klik untuk lagi resipi kuih talam, Talam Cendol, Talam Kacang Merah, Talam Suji, Talam Ubi kayu, Talam Tokyo, Talam Keladi Berlauk, Talam Pisang, Talam Nangka, Talam Keledek, Talam Keladi, Talam Kacang Hijau, Talam Berlauk, Talam Pandan.Mohon Share Guys
C.I : Di harap Resipi Kuih Talam Jagung yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Talam Jagung
Reviewed by C.I
on
April 22, 2020
Rating:
![Resipi Kuih Talam Jagung](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqj_C9g8qoJ4uk7XrS_wNwh34WUfHH6JcxlRvpwKyjjMRPZGWPydL4nyyT7va8prbcDiHHrbXXrbFPU3AHjHGBwsRAoYh9TurZn4Hnqg192HFM8FVw-oTIHWvzwQEKi-6BhtInTqfCbHQG/s72-c/kuih+talam+jagung.jpg)
No comments: