Resipi Bubur Som-Som


Resipi Bubur Som-Som

Bahan­-bahan: 

Kuih yang agak tradisional mungkin.Tidak ada pengalaman makan kuih ini.Tapi kalau dihidangkan dengan kuih Sira mesti sedap, itu memang pasti.Sekiranya anda ingin mencuba resipi ini.Sila rujuk dibawah dan selamat mencuba.

Untuk sira : 

1) 1 cawan gula merah 
2) 1 cawan gula  
3) 2 cawan air 
4) 1 helai daun pandan (disiat-­siat) 

Untuk kuih : 

1) 1 ½ cawan tepung beras 
2) 1 sudu makan tepung jagung 
3) 4 cawan santan dari ½ biji kelapa 
4) ½ sudu teh garam 

Cara-cara : 

Untuk sira : 

1) Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih. 

2) Tapis dan ketepikan. 

Untuk kuih : 

1) Panaskan kukusan dan sapu rata loyang dengan minyak. 

2) Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam periuk. 

3) Kacaukan adunan sebentar dan tuang ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit. 

4) Tutup api dan sejukkan. 

5) Potong dan hidangkan bersama air sira. Sedia untuk dihidangkan.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

Mohon Share Guys

C.I : Di harap 
Resipi Bubur Som-Som yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Bubur Som-Som Resipi Bubur Som-Som Reviewed by C.I on April 21, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.