Resipi Kuih Halwa Maskat


Resipi Kuih Halwa Maskat


Kuih Halwa Maskat saya masih belum ada pengalaman makan kuih ini.Rasanya kuih ini juga asalnya dari masyarakat kaum India (tolong betulkan kalau salah).
Seperti yang saya katakan kuih ini akan menjadi keutamaan saya untuk projek Video resipi saya nanti.Apa-apa pun selamat mencuba kepada sesiapa yang ingin membuat kuih ini.Semoga berjaya.

Ramuan / Bahan :


1) 3 cawan tepung gandum (12 auns)


2) 12 auns gula batu
3) 12auns gula putih
4) 1 helai daun pandan
5) 1 biji kuning telur
6) 1 botol minyak
7) 6 biji buah pelaga 1 cawan minyak sapi
8) 1 sudu tepung kastad
9) 1-2 sudu pewarna kuning
10) 4 titik pewarna merah

Cara-cara :

1. Bancuh tepung dengan 5 cawan air dan tapis tepung dengan kain jarang.

2. Keringkan tepung selama 3 jam buang air yang jernih (ambil tepung yang mendap) masak gula dan daun pandan dengan 4 cawan air. 

3. Masukkan kuning telur dalam air yang mendidih dan tapis. 

4. Masukkan pewarna,campurkan air gula dengan tepung yang mendap itu dan kacau di atas api perlahan hingga kental. 

5. Masukkan 1 cawan sapi dan buah pelaga kacau hingga sebati, masukkan minyak yang selebihnya. 

6. Sudukan minyak ke dalam mangkuk, kacau hingga halus, kental dan berminyak.

# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

Mohon Share Guys

CI : Di harap 
Resipi Kuih Halwa Maskat yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Kuih Halwa Maskat Resipi Kuih Halwa Maskat Reviewed by C.I on May 09, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.