Resipi Roti Beluda
Ramai yang tidak mengehtahui sebenarnya membuat roti bukan lah sesuatu perkara yang sukar.Ia boleh dibuat oleh sesiapa sahaja dirumah.Roti Beluda memang sangat sedap dan sangat lembut.Boleh dihidangkan pada waktu petang kepada keluarga anda.Roti Beluda kalau dicicah dengan kuah kari pun sedap juga.
Bahan A :
1. Satukan kesemua bahan A dan digaul sehingga rata. Biarkan adunan naik sekali ganda.
2. Apabila doh sudah naik, masukkan susu cair, mentega dan minyak sapi. Gaul rata dan sebati.
1) 500gm tepung gandum
2) 1 liter air
3) 1 pek yis mauripan
4) 2 sudu makan gula pasir
Bahan B :
2) 1 liter air
3) 1 pek yis mauripan
4) 2 sudu makan gula pasir
Bahan B :
1) 7 – 8 biji telur
2) 1kg tepung gandum
3) 300gm gula pasir
4) 1/3 tin susu cair
5) 2 sudu makan mentega
6) 4 sudu makan marjerin
7) 2 sudu makan minyak sapi
Cara-cara :
2) 1kg tepung gandum
3) 300gm gula pasir
4) 1/3 tin susu cair
5) 2 sudu makan mentega
6) 4 sudu makan marjerin
7) 2 sudu makan minyak sapi
Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan A dan digaul sehingga rata. Biarkan adunan naik sekali ganda.
2. Apabila doh sudah naik, masukkan susu cair, mentega dan minyak sapi. Gaul rata dan sebati.
3. Seterusnya masukkan doh ke dalam tin pembakar seperti tin susu yang telah digris dengan minyak sapi. Pastikan adunan doh dimasukkan ¼ daripada ukuran tin dan biarkan ia naik sekali ganda.
4. Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
5. Apabila siap masak, keluarkan daripada tin pembakar dan sapukan dengan minyak sapi.
6. Sedia dihidangkan.
INFO : Sebaiknya bahan A digaul menggunakan tangan agar adunan menjadi sebati.
INFO : Sebaiknya bahan A digaul menggunakan tangan agar adunan menjadi sebati.
Mohon Share Guys
CI : Di harap Resipi Roti Beluda yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Roti Beluda
Reviewed by C.I
on
May 08, 2020
Rating:
No comments: