Resipi Kuih Cucur Berperisa


Resipi Kuih Cucur Berperisa
Bahan­-bahan : 

1) 600 gram udang (buang kulit dan cincang) 
2) 2 biji bawang merah 
3) 1 batang lobak merah 
4) 2 tangkai lada merah 
5) 4 tangkai daun bawang 
6) 8 keping sengkuang cina 
7) 120 gram udang kering 
8) 300 gram tepung gandum 
9) 2 sudu teh serbuk penaik 
10) 3 sudu teh serbuk kari 
11) 1 sudu makan gula 
12) 1 ½ sudu teh garam 
13) 3 biji telur 
14) 200 ml susu cair 
15) 100mlair 
16) ½ ­1 kg minyak masak (untuk menggoreng) 

Cara-cara : 

1) Masukkan bahan kesemua bahan kecuali telur, susu, air dan minyak ke dalam mangkuk. Gaul sebati. 

2) Masukkan telur, susu dan air. Gaul sebati dan ketepikan selama ½ jam. 

3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. 

4) Gunakan sudu makan, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga habis. Goreng sehingga kekuning­kuningan dengan api sederhana. 

5) Angkat dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato. Sedia untuk dihidangkan.

# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai kuih ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

Mohon Share Guys

C.I : Di harap Resipi Kuih Cucur Berperisa yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.
Resipi Kuih Cucur Berperisa Resipi Kuih Cucur Berperisa Reviewed by C.I on April 01, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.