Resipi Pulut Inti Manis
Bahan-bahan :
1) 1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)
2) 1 cawan santan pekat
3) ½ cawan air
4) 2 sudu makan gula merah
5) ½ cawan gula pasir
6) 2 helai daun pandan (Disimpulkan)
7) 1 cawan kelapa parut muda (Diambil putih sahaja)
8) 2 sudu makan tepung gandum
9) Sedikit garam
10) Daun pisang secukupnya
Cara menyediakan dan memasak :
1. Layurkan daun pisang dan potong mengikut keperluan. Lapkan.
2. Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
3. Masukkan loyang ke dalam periuk kukusan dan kukuskan sehingga naik wap.
4. Masakkan air, gula merah, gula pasir dan daun pandan sehingga mendidih. Tapiskan ke dalam kuali dan masukkan kelapa parut.
5. Masakkan selama 6-8 minit ataupun sehingga masak dan agak garing
bahagian bawahnya.
6. Untuk menggaringkan bahagian atas, masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan suhu 180ºC api atas selama 20 minit.
7. Sejukkan dan hidangkan
Mohon Share Guys
CI : Di harap Resipi Pulut Inti Manis yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Kuih Pulut Inti Manis
Reviewed by C.I
on
May 04, 2020
Rating:
No comments: