Resipi Kuih Cek Mek Molek


Resipi Kuih Cek Mek Molek

Kuih cek mek molek ni memang sangat molek hehe.Kuih ini sedap anda boleh rasa ubi dan inti didalamnya air gula, memang sangat manis.Kuih ini di daerah-daerah pantai timur memang banyak dijual setiap pagi.Macam mana saya tahu, saya pernah bekerja di gua musang Kelantan dan saya memang sejenis manusia yang makan sarapan pagi.Buat anda yang ingin mencuba sendiri buat kuih ini sangat dialukan kerana ia sangat mudah dibuat.Selamat mencuba

Bahan-bahan :

1) 500 g keledek putih 
2) ½ cawan tepung gandum (Diayak) 
3) ½ cawan gula 
4) Sedikit garam 
5) Minyak masak secukupnya

Cara menyediakan dan memasak :

1. Rebuskan ubi keledek dengan sedikit garam sehingga empuk. 

2. Buangkan airnya dan lenyek sehingga lumat. 

3. Gaulkan bersama tepung gandum. 

4. Bentukkan bujur dan masukkan gula pasir ke dalamnya. 

5. Kemaskan bentuk kuih supaya gula pasir tidak terkeluar. 

6. Gorengkan di dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. 

7. Angkat kuih dan tuskan minyak. 

8. Sedia dihidangkan.

# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

Mohon Share Guys

CI : Di harap 
Resipi Kuih Cek Mek Molek yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Kuih Cek Mek Molek Resipi Kuih Cek Mek Molek Reviewed by C.I on May 05, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.