Resepi Kuih Bahulu


Resepi Kuih Bahulu

Kuih bahulu memang banyak meninggalkan pengalaman dalam hidup saya kerana saya tinggal bersama datuk dan nenek.Boleh dikata setiap tahun kuih bahulu akan menjadi kuih utama yang nenak saya akan buat.Saya akan menjadi penolong Chef kepada nenek saya setiap malam.Nenek saya memang akan buat dalam kuantiti yang banyak untuk dibagi kepada saudara mara.Tapi sekarang semuanya sudah tinggal kenangan, nenek saya pun sudah kembali ke Rahmatullah Alfatihan kepada nenek saya.

Bahan-bahan :

1) 10 biji telur
2) 600 gm tepung
3) 300 gm gula
Cara-cara penyediaan :

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. 
2. Campurkan sedikit tepung dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan terlalu cair. 
3. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. 
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga bahulu kuning keemasan. 

# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

Mohon Share sahabat semua

CI : Di harap 
Resepi Kuih Bahulu yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resepi Kuih Bahulu Resepi Kuih Bahulu Reviewed by C.I on May 13, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.