Resipi Lemang Kampung



Resipi Lemang Kampung

Bahan-bahan :

1) 1 kg beras pulut
2) 3 biji kelapa (ambil santannya)
3) 2 batang buluh sederhana besar
4) Garam

Cara-cara penyediaan :

1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
2. Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
3. Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan dan jangan terlalu penuh.
4. Masukkan sedikit garam ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
5. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
6. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. 

# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.

Mohon Share sahabat semua

CI : Di harap 
Resipi Lemang Kampung yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Lemang Kampung Resipi Lemang Kampung Reviewed by C.I on May 18, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.