Resipi Lemang Kampung
Bahan-bahan :
1) 1 kg beras pulut
2) 3 biji kelapa (ambil santannya)
3) 2 batang buluh sederhana besar
4) Garam
Cara-cara penyediaan :
1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
2. Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
3. Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan dan jangan terlalu penuh.
4. Masukkan sedikit garam ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
5. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
6. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
2. Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
3. Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan dan jangan terlalu penuh.
4. Masukkan sedikit garam ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
5. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
6. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
Mohon Share sahabat semua
CI : Di harap Resipi Lemang Kampung yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Lemang Kampung
Reviewed by C.I
on
May 18, 2020
Rating:
No comments: