Resepi Kuih Loyang / Goyang / Rose
Bahan-bahan :
1) 500g tepung beras
2) 1 cawan gula halus
3) 2 biji telur
4) 250ml santan kotak
5) Secubit kapur (cairkan)
6) 1 sudu kecil garam
7) 400ml air
7) Minyak untuk menggoreng
Cara-cara penyediaan :
1. Campur kesemua bahan ( kecuali air ). Dikacau rata.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit & kacau hingga sebati. Kemudian ditapis.
3. Panaskan minyak dengan api yang sederhana. Letakkan acuan kosong kedalam kuali & biarkan sehingga betul panas.
4. Celup acuan panas tadi kedalam adunan (pastikan acuan tidak tenggelam) hampir paras rata. Kemudian celup acuan kedalam kuali. Biarkan dalam 10 saat sebelum menggoyang acuan untuk keluarkan kuih.
5. Setelah kuih keluar, biarkan acuan didalam kuali dan setelah beberapa saat kemudian ulang process mencelup dan menggoyang.
6. Angkat kuih apabila agak kecoklatan dan toskan. Biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan didalam bekas kedap udara
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share sahabat semua
CI : Di harap Resepi Kuih Loyang / Goyang / Rose yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
1) 500g tepung beras
2) 1 cawan gula halus
3) 2 biji telur
4) 250ml santan kotak
5) Secubit kapur (cairkan)
6) 1 sudu kecil garam
7) 400ml air
7) Minyak untuk menggoreng
Cara-cara penyediaan :
1. Campur kesemua bahan ( kecuali air ). Dikacau rata.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit & kacau hingga sebati. Kemudian ditapis.
3. Panaskan minyak dengan api yang sederhana. Letakkan acuan kosong kedalam kuali & biarkan sehingga betul panas.
4. Celup acuan panas tadi kedalam adunan (pastikan acuan tidak tenggelam) hampir paras rata. Kemudian celup acuan kedalam kuali. Biarkan dalam 10 saat sebelum menggoyang acuan untuk keluarkan kuih.
5. Setelah kuih keluar, biarkan acuan didalam kuali dan setelah beberapa saat kemudian ulang process mencelup dan menggoyang.
6. Angkat kuih apabila agak kecoklatan dan toskan. Biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan didalam bekas kedap udara
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share sahabat semua
CI : Di harap Resepi Kuih Loyang / Goyang / Rose yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Kuih Loyang / Goyang / Rose Sangat Simple Pasti Rangup
Reviewed by C.I
on
May 16, 2020
Rating:
No comments: