Gajus kaya dengan antioksidan yang membantu menyingkirkan radikal bebas yang sering dikaitkan dengan kanser. Antioksidan gajus juga dipercayai dapat mengurangkan risiko kencing manis dan batu karang.
3. Kandungan zink gajus amat tinggi
Zink bermanfaat untuk menentang penyakit. Kandungan zink ini menjadikan gajus sebagai antibakteria antifungal yang berkuasa. Pengambilan gajus sebagai diet harian dapat memperbaiki kekebalan diri seseorang terhadap jangkitan mikrobial.
Kandungan kimianya dapat membunuh bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi.
Ini kerana gajus mempunyai lemak sihat 'monounsaturated' yang mengalakkan kesihatan kardiovaskular. Lemak ini dapat mengurangkan paras triglyceride yang tinggi yang sering dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.
Vitamin penting seperti vitamin B5, B6 dan B1.
CINTA : Kepada mereka yang tahu makan sahaja termasuklah cinta sila baca artikel ini.Sebenarnya buah Gajus ni banyak khasiatnya yang ramai orang tak tahu.Selamat membaca
Tahukah Anda Khasiat Buah Gajus !!!
Reviewed by C.I
on
May 11, 2015
Rating:
No comments: