Tahukah Anda Khasiat Buah Binjai !!!




Buah Binjai adalah pohon buah sejenis mangga dengan bau yang harum menusuk dan rasa yang masam manis. Buah ini juga dikenal dengan beberapa nama lain seperti bin-yaa, lam-yaa (Th.), belenu (Mly., beluno (Sabah), baluno, bauno, bayuno (beberapa bahasa di Filipina), binglu (Sd.), dan wani (Bl.). Nama ilmiahnya adalah Mangifera caesia.

Kerabat dekatnya, kemang, seringkali dianggap serupa dan dimasukkan ke dalam spesies ini. Akan tetapi beberapa pakar menyarankan untuk memisahkannya dalam jenis tersendiri, Mangifera kemanga.

Pemerian botanis

Pohon besar dan rimbun dengan tajuk yang indah, berbatang lurus dengan tinggi mencapai 30-45 m dan gemang 50-80 (-120) cm. Pepagan (kulit kayu) berwarna coklat kelabu dan beralur-alur. Semua bagian pohon, apabila dilukai, mengeluarkan getah keputihan yang tajam dan menggatalkan. Getah ini akan membeku dan menghitam setelah kena udara beberapa lama.




Daun tunggal, tersebar, sering mengumpul dekat ujung ranting. Helai daun bentuk jorong sampai lanset, agak bundar telur terbalik, 7-12(-30) x 3-5,5(-10) cm, kaku, menjangat, hijau berkilap di sebelah atas dan lebih pucat di bawah, dengan ibu tulang daun yang menonjol, pangkal yang melanjut dan ujung yang menumpul atau meluncip tumpul. Tangkai daun kaku, memipih, 1-2,5 cm.

Karangan bunga dalam malai di ujung ranting, 15-40 cm, bercabang banyak dan berbunga lebat. Bunga berwarna merah jambu pucat, berbilangan 5, harum; helai mahkota bentuk garis, lk 10 mm; tangkai sari berwarna keunguan, lk. 5 mm. Buah buni, lonjong sampai bulat telur terbalik, dengan ‘leher’ pada pangkalnya, berukuran 12-20 x 6-12 cm, kulitnya tipis pucat kekuningan hingga kecoklatan berbercak. Daging buahnya putih susu, berserat atau hampir tak berserat, mengandung banyak sari buah, berbau agak busuk, masam manis sampai manis. Biji bulat lonjong sampai lanset, lk. 7 x 4 cm, kulit bijinya tipis dan tidak mengayu, monoembrioni.

Manfaat Buah Binjai

Buah Binjai terutama ditanam untuk buahnya, yang biasa dimakan segar setelah buah itu masak atau dijadikan campuran es. Binjai juga digunakan sebagai campuran sambal, terutama untuk masakan ikan sungai. Buah binjai yang masih muda tak dapat dimakan karena duhnya sangat tajam dan menggatalkan. Bijinya kadang-kadang dikeringkan dan diolah sebagai lauk makan nasi




Kandungan Kira-kira 65% dari keseluruhan buah binjai dapat dimakan. Setiap 100 g bagian yang dapat dimakan mengandung: 86,5 g air, 1 g protein, 0,2 g lemak, 11,9 g karbohidrat (termasuk serat), 0,4 g abu, 0,08 mg tiamina, 0,005 mg ß-karotena, dan 5 8 mg vitamin C. Nilai energinya 200 kJ/100 g. Sari buah yang berwarna putih dari binjai yang masih muda sangat gatal, baik terhadap kulit maupun jika dimakan; pernah digunakan untuk mencederai musuh! Ada pun sari buah kemang tidak pernah melukai kulit



Asal-usul dan Penyebaran Buah Binjai


Buah Binjai menyebar secara alami di Sumatra, Kalimantan dan Semenanjung Malaya; sebagian pakar meyakini Kalimantan adalah lokasi asal-usulnya. Dari wilayah-wilayah ini, binjai dibawa dan dibudidayakan orang di Bali, Filipina dan Thailand, serta agak jarang di Jawa bagian barat.

Buah Binjai terutama menyebar di dataran rendah di bawah 400 m, jarang hingga 800 m dpl. Jenis ini tahan terhadap penggenangan, dan seringkali didapati dekat tepi sungai.


CINTA : Terus terang saya katakan saya pun belum pernah makan buah binjai.Tapi nampak macam sedap kerana boleh dibuat sambal belaca.Buah binjai juga ada banyak khasiatnya yang ramai orang tidak tahu.
Tahukah Anda Khasiat Buah Binjai !!! Tahukah Anda Khasiat Buah Binjai !!! Reviewed by C.I on April 29, 2015 Rating: 5

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Saya baru pulang Raya Haji dari Kelantan semalam..kami bertolak dari kota bharu jam 10 pagi 17.8.2019 untuk pulang ke KL menaiki kenderaan suv volvo XC90 menuju kl melalui jalan macang kuala krai gua musang kuala lipis dan bentung...bila tiba diPulai Condong 30 minit kemudian, kelihatan banyak sekali gerai² di kiri kanan jalan menjual buah² binjai yg kecil dan besar (setiap masa bila binjai bermusim mesti ada jual disini iaitu sepanjang kawasan Pulai Condong menuju Macang)

    Kata penjualnya yang kecil rasanya manis dan yg besar rasanya masam tetapi baunya tetap sama...saya memilih buah binjai besar yang masam itu enam biji walaupun masam itulah yang arwah ibu saya selalu jeruknya dalam botol bersama garam dan simpan banyak² setiap kali memasak gulai emak gantikan asam binjai satu dua keping ke dalam gulsi gantikan asam keping gelugur rasanya lebih sedap pada kuah gulai itu..

    Saya juga beli binjai kecil yang manis enam biji untuk dihiris makan begitu saja macam buah mangga harum manis, sedap rasanya.
    Demikian sedikit perkongsian saya.
    Dari saya Yazid Othman Presiden Wartawan Melayu Malaysia (PWM)..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.