Resipi Biskut Chocolate Marble
Bahan-bahan ini untuk ( 1 loyang bercutter 10" x 10" )
Bahan-bahan (untuk base biskut) :
1) 150g tepung gandum
2) 50g gula kastor
3) 50g serbuk badam
4) 125g butter
5) 50g susu tepung
6) Bahan (untuk hiasan)
7) 200g coklat masakan
8) 1 camb shortening
9) 75g coklat putih
2) 50g gula kastor
3) 50g serbuk badam
4) 125g butter
5) 50g susu tepung
6) Bahan (untuk hiasan)
7) 200g coklat masakan
8) 1 camb shortening
9) 75g coklat putih
Cara-cara penyediaan :
1.Gaul kesemua bahan untuk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
2.Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dalam acuan. Cucuk dengan garfu base tersebut.
3.Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
4.Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk
5.Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yang telah disejukkan tadi.
6.Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak
7.Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
8.Masukkan semula alat pemotong ke dalam biskut. Sejukkan dalam fridge selama beberapa minit atau sehingga coklat telah keras dengan cutter sekali.
# Sekiranya anda ingin mencari resipi lain sila ke ruangan ( Cari@Search) di bahagian atas laman sesawang ini.Sekiranya anda mempunyai pengalaman dan pendapat mengenai resipi ini sila kongsikan di ruang komen dibawah agar ia dapat memberi manfaat kepada pembaca yang lain.
Mohon Share sahabat semua
CI : Di harap Resipi Biskut Chocolate Marble yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu dan dapur anda.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari pengalaman, hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih
Resipi Biskut Chocolate Marble
Reviewed by C.I
on
May 15, 2020
Rating:
No comments: